Att flytta till: hyresrätt

2012-02-25 @ 20:26:09
Ska man för första gången flytta ifrån mamma och pappa så är en hyresrätt perfekt. Man behöver inte betala någon köpesumma utan man betala istället en hyra till hyresvärden en gång i månaden. Vanligtvis har du som hyresrätt ingen möjlighet att förhandla om du hyra, utan hur hög hyran blir bestäms genom förhandlingar mellan hyresgästföreningen och hyresvärden.


En nackdel med att hyra en lägenhet är att du inte har samma frihet som om du skulle äga den. Du har inte samma möjlighet att bygga om och ändra t.ex. tapeter i lägenheten.

Den största fördelen med att hyra istället för att köpa är att det inte är ditt ansvar att underhålla och reparera lägenheten. Det är upp till hyresvärden att betala för kylskåp, spis med mera, när de går sönder och behöver fixas. Till och med om det ska tapetseras om behöver du inte betala. Allt det här förutsätter såklart att du inte missbrukar din lägenhet och att skadorna uppkommer av vanligt slitage. Det finns en lag som säger att hyresvärden är skyldig att hålla en viss standard på lägenheterna som han hyr ut.

Det är viktigt att du kommer ihåg att du som hyresgäst också har skyldigheter. Framförallt ska du betala hyran i tid och du ska även vårda din lägenhet. Dessutom får du inte använda din lägenhet till annat än du skrivit på kontraktet. Du får alltså inte använda en lägenhet som du hyrt i boendesyfte som ett kontor för ett företag. Du har heller inte samma frihet som med en egen fastighet eller en bostadsrätt när det gäller att överlåta eller hyra ut hyresrätten till någon annan utan att du har pratat med hyresvärden först.

Viktigt att tänka på vid flytt: man betalar alltid hyra en månad i förväg så säg upp din lägenhet i god tid.
Är du missnöjd med din lägenhet, hyresvärd eller något annat? Ta kontakt med hyresgästföreningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0