Enkel currygryta

2012-03-29 @ 20:57:05
Idag var det lillasyrrans tur att laga mat och hon skulle laga en kycklingcurrygryta. Om hon som nybliven 15-åring, ovan i köket, klarar av att göra detta nästan helt själv så kan vem som helst klarar det. Men kom ihåg att vara lite försiktig med cayennepepparn. Gör man som det står i receptet blir det väldigt starkt. Mitt tips om man råkar göra den för stark är att i slutet skiva banan och servera bredvid grytan. Bananen gör så att grytan blir mycket mildare.

Enkel kycklingcurrygryta, 6 portioner

4 st kycklingfileer

1 purjolök

1 gul lök

3,5 dl matlagningsgrädde

2 msk curry

1 msk paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

1 dl vatten

1 tomat

Olja till stekning

Salt & Peppar

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i bitar och bryn i olja. Krydda med salt och svartpeppar.
  2. Hacka och skölj purjolöken. Hacka gul lök. Häll olja i en annan panna och stek löken tills den börkar bli genomskinlig.
  3. Krydda löken med paprika pulver, cayennepeppar och curry pulver. Akta så det inte blir för starkt!
  4. Tillsätt 1 dl vatten och låt sjuda tills vattnet är borta. Tillsätt då matlagningsgrädde. Låt koka upp.
  5. Häll över kycklingen i pannan med löken och rör om.
  6. Ta grytan av plattan. Hacka tomat och strö över grytan. Klart!

 

Källa


Sablans dator

2012-03-28 @ 17:30:38
Det var då tusan vad min dator ogillar mig. Samma virus igen! Men den här gången tror jag att jag fått bort det själv, utan ominstallation och utan tekniker. Jag vågar inte ropa hej än men det ser lovande ut.


Vad är bostadsbidrag?

2012-03-27 @ 20:23:30

Visste du att det finns något som heter bostadsbidrag hos försäkringskassan? Det kan du söka i fall du behöver hjälp med att betala din boendekostnad, men det finns några krav:

 

Detta är reglerna som gäller i fall du är ung och utan barn. De andra reglerna kan du klicka dig fram till här.

Klickar du på bilden så får du hjälp att räkna ut hur mycket du skulle kunna få i bidrag och klickar du här så kommer du till försäkringskassans hemsida där det finns mer information om hur du ansöker och vilka regler som gäller i fall din inkomst plötsligt skulle öka under bidragsperioden.


Ut och resa? Skaffa en reseförsäkring

2012-03-26 @ 19:59:34
Har du en hemförsäkring så har du även en reseförsäkring som gäller i upp till 45 dagar, och i vissa fall även 60 dagar. Planerar du att vara borta längre än så bör du skaffa ett tillägg som förlänger reseförsäkringen, som ingår i hemförsäkringen, eller skaffa dig en separat reseförsäkring för det kan bli riktigt dyrt i fall något skulle hända på semestern och din försäkring inte gäller längre.



Hm... lite över styr?

2012-03-25 @ 21:28:48

Jag har en känsla av att det här projektarbetet har gått lite över styr. Bunten med texter som ska publiceras här är tjockare än hela körkortsboken. Dessutom finns det ett dokument på ytterligare 24 sidor på min dator som också hör hit. Ops! Det var inte meningen att det skulle bli så här stort när jag började. Vilken tur att jag inte gör en bok ^^


Spara pengar när det kommer till mat

2012-03-22 @ 19:55:20



Bildkällor
Hallon
Kaffe
Kastrull

SKIT DAG

2012-03-21 @ 16:42:33
Igår hade jag nog min sämsta dag någonsin. Ingenting fungerade och gick som det skulle. Det var en jävla skit dag helt enkelt. Det började lite snällt på morgonen med att jag försov mig och stressade till en lektion som visade sig vara inställd. Sen får min dator fnatt och bestämmer sig för att det är en bra tid att ge mig värsta mördarviruset. Allt försvann i ett Poff. Jag fick alltså lämna in den på ominstallation.

När jag sedan cycklar till ett möte hoppar kedjan på cykeln av och ventilen till bakhjulet sugs in i hjulet som resulterar i något som liknar en punka... SKIT DAG!

Mikro + Cirton = Sant?

2012-03-20 @ 21:18:28

 

Är du lite lat när det kommer till matlagning så kanske mikrovågsugnen är din bästa vän, men även den blir smutsig ibland och behöver en släng av städning.

Så här gör du:

Skiva en citron och lägg i en skål med vatten som du ställer i mikron. Starta mikron på full effekt och låt den gå i två minuter och torka sedan ur hela mikron så blir den så gott som ny!


Världens bästa köttfärssås

2012-03-19 @ 20:58:33
Det här receptet är mitt absoluta favoritrecept på köttfärssås och spagetti. Köttfärssås kan göras på mängder av olika sätt men detta är helt klart värt att testas. Att blanda i rivna morrötter är ett bra och billigt sätt att späda ut såsen utan att smaken blir lidande.


Världens bästa köttfärssås, 6-7 personer

500 g köttfärs

500 g krossade tomater

1 ½ krossade tomatförpackningar med vatten

2 st hönsbuljongtärningar

2 msk vinäger

2 msk ketchup

3 stora morötter

En gul lök

1 msk socker

1 dl mjölk/grädde

En vitlöksklyfta

Timjan

Svartpeppar

Vitpeppar

Salt


  1. Börja med att skala och riva morrötterna och sedan hacka den gula löken.
  2. Stek köttfärsen tills den är nästan helt genomstekt innan du häller ner löken i pannan. När löken börjar bli mjuk och färgen ändras så att den nästan är lite genomskinlig häller du även i morötterna. Bli inte förtvivlad om det ser ut som att det är mer morrötter än köttfärs i pannan just nu. Morrötterna kommer sjunka ihop och minska i volym allt efter som de blir tillagade. Blanda ihop allting och låt de stekas några minuter.
  3. Tillsätt de krossade tomaterna, fyll den tomma förpackningen med kallt vatten och häll ner i blandningen. Du kan behöva tillsätta mer beroende på hur såsig du vill att den ska bli.
  4. Lägg ner buljongtärningarna i såsen och rör om tills de lösts upp.
  5. Tillsätt salt, timjan, svart- och vitpeppar efter smak tillsammans med vinäger, socker och ketchup. Det sista du gör innan då låter såsen puttra i några minuter är att tillsätta mjölken/grädden.

Vårstädning i ugnen

2012-03-18 @ 13:59:24
Idag har jag gjort något som jag aldrig gjort förut. Det är inte så dramatiskt som det kanske låter, men jag har faktiskt rengjort ugnen. Jag hade ingen aning att en ugn som ser så ren ut kunde vara så smutsig.

 

Hur som helst var det väldigt enkelt, mycket enklare än jag hade trott. Lite tålamod kan behövas i fall man har en riktigt skitig ugn. Annars är det hur enkelt som helst!

 


Hemförsäkring

2012-03-17 @ 19:04:25

När du flyttar till en egen bostad så bör du genast skaffa dig en hemförsäkring som täcker det mesta som kan hända. Hemförsäkringen består av fem olika försäkringar – reseförsäkring, rättsförsäkring, egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring och personförsäkring vid överfall. Oftast så täcks även din cykel av hemförsäkringen.

 


Hemförsäkringen gäller för alla som är folkbokförda på samma adress och delar hushåll och du tecknar den för ett år i taget och under denna tid kan du inte byta eller säga upp försäkringen. Om ditt försäkringsbehov upphör, d.v.s. om du till exempel flyttar utomlands eller flyttar och blir sambo, kan du få säga upp din försäkring i förtid.

 

Det kan vara smart att teckna en allrisk/drulleförsäkring som gäller i fall lös egendom blir skadad eller stulen genom en plötslig eller oförutsedd händelse. Exempel kan vara att du tappar bort din kamera eller råkar välta omkull Tv:n.


Att flytta till: internat och att bo i kollektiv

2012-03-16 @ 18:57:25

Att bo kollektivt innebär att flera personer delar på en större fastighet. Det kan vara flera familjer som bor i ett och samma hus, men det kan också vara tre kompisar som delar på en lägenhet. Även när man är flera personer som delar på ett hus eller en lägenhet så är det ändå någon som äger huset eller står som hyresgäst i kontraktet och det är då viktigt att komma ihåg att det är denna som har det yttersta ansvaret att hyra och räkningar blir betalda för att annars är det den som kommer få en betalningsanmärkning. I fall man inte känner varandra så bra så blir det då extra viktigt att komma överens om ett avtal och vilka regler det är som gäller.

 

Så här skulle ett kök i ett kollektiv kunna se ut. Detta är taget i min pokjäns nuvarande boende som han delar med tre andra killar.

 

Om du har möjlighet att dela på en större lägenhet med några andra så kan det vara en bra idé eftersom det är mycket lättare att få tag på en stor hyreslägenhet än en liten. I slutändan kan det till och med bli billigare då till exempel tre personer delar på en fyra. Då har de varsitt sovrum och dessutom ett gemensamt kök och vardagsrum. När de delar på hyran för den här fyran så blir det mycket billigare än om de skulle ha varsin etta.

 

Att bo på internat är ett lite ovanligare alternativ som finns på en del folkhögskolor och yrkesutbildningar. Det är nästan samma sak som studentbostäder. Det skiljer sig i pris och storlek mellan skolorna så det bästa du kan göra är att ringa dit och fråga för mer information.


Brun som en nybakt kanelbulle

2012-03-15 @ 23:59:12
Ja nu var det slut på den här semestern också. Har haft det toppen. Varmt och fantastisk mat i mängder(!) = awesome. Nu är jag taggad på svensk sommar. Komsi komsi!


Hejdå igen

2012-03-04 @ 12:33:12
Sportlov! Och snart börjar det på riktigt. Ikväll åker vi till Stockholm för att sova en natt på rest & flyhotellet på arlanda för att i morgon 08.30 flyga vidare till Fuerteventura. Wihoo! Lite värme känns inte fel just nu när det ska bli upp mot -13 här hemma. Vi hörs den 14/3 igen!

Här ska vi bo.


Basic i kyl och skafferi

2012-03-03 @ 22:53:51
Något man inte tänker på när man byter boende är att allt som vanligtvis finns i skafferi och kylskåp inte finns där längre. Man tar för givet att det alltid ska finnas mjöl, bakpulver, lök och sådant, men när du flyttat så måste du köpa det själv. Det ställer sig inte magiskt i ditt kök. Vad är det då som är basic att ha i kyl och skafferi?



För inte så länge sedan damp ett nummer av Allt om mat (nr5/2012) ner i brevlådan och där hade de gjort en liten lista på just såna här saker.
  • Smör
  • Mjölk
  • Ägg
  • Vitlök
  • Gul lök
  • Potatis
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Buljongtärningar
  • Vetemjöl
  • Maizena majsstärkelse
  • Strösocker
  • Rapsolja
  • Olivolja
  • Vinäger
  • Soja
  • Tomatpuré
  • Ris
  • Pasta
  • Bulgur
  • Couscous

Allt är kanske inte lika viktigt, men det är en bra lista att utgå ifrån när man ska handla till det nya hemmet.

 

Bildkälla

Skafferi


Att flytta till: studentboende

2012-03-01 @ 21:44:57

De städer som har universitet och högskolor har vanligtvis hyresrätter som är speciellt reserverade för studenter, men förutom vanliga lägenheter så brukar det finnas studentrum/korridorer som innebär att man har ett eget rum och delar kök och ibland vardagsrum med de andra som bor i samma korridor.

 

En fördel med studentbostäder är att de brukar ha något lägre hyra än vanliga hyresrätter. Det kan till och med vara enklare att få tag en studentbostad, men precis som när man är ute efter en hyresrätt så måste man även här ofta ställa sig i kö.

 

Behöver du hjälp att hitta en studentbostad så kan du nästan alltid vända dig till universitetet/högskolan eller studentkåren i respektive stad så kan de guida dig till vilka hyresvärdar och stiftelser som hyr ut studentbostäder.

 

Eftersom både studentrum och lägenheter för det mesta är hyresrätter så gäller i princip samma regler som för vanliga hyresrätter.


RSS 2.0