Syltgrottor

2012-01-31 @ 21:46:31

Jag har längtat efter dessa kakor i flera veckor och jag har hoppats att mamma skulle göra dom, men istället tog jag och gjorde dom själv. Det var mycket enklare än jag kom ihåg, och ännu godare...

 

250 gr smör

1 dl marsanpulver

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl strösocker

1,5 tsk bakpulver

Valfri sylt/marmelad

  1. Blanda samman allt utom sylten. En matberedare/assistent underlättar.
  2. Rulla små bollar. Storleken beror på hur stora kakor du vill ha.
  3. Bollarna placeras antingen passande formar eller direkt på ett bakplåtspapper.
  4. Tryck små gropar i bollarna så du har någonstans att hälla sylten.
  5. Pytsa ner en lagom mängd sylt i varje grop.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 20 eller tills de är svagt gyllenbruna.

Varför folkbokföra sig?

2012-01-30 @ 23:40:06
Det är viktigt att man är skriven, d.v.s. folkbokförd, i rätt kommun eftersom det är där du ska betala skatt, få eventuella bidrag, rösta m.m. Dessutom är det lag på att man måste anmäla till skatteverket att man ska flytta. Den anmälan ska ske innan eller senast en vecka efter flytt.

Varje tusenlapp du betalar i skatt går till det här:

  • Kommunen lägger pengarna på skola, äldreomsorg och andra verksamheter de ansvarar för.
  • Landstinget använder pengarna inom bland annat sjuk- och tandvård.
  • Statens pengar används till allt ifrån att betala barnbidrag och vägbyggen till att betala av Sveriges statsskuld.

Källa


Att flytta till: en egen fastighet

2012-01-29 @ 20:44:48

När man flyttar för första gången kanske man inte tänker att man ska flytta till en egen villa/fastighet. Det är dyrt, en tomt och ett hus som ska tas om hand om, dyrt och dyrt. MEN ingenting är omöjligt, i alla fall inte om man har mycket pengar eller möjligtvis kan tänka dig att bo på en mindre ort än Stockholm. Huspriserna på mindre orter oftast betydligt lägre än i storstäderna.

När man äger en egen fastighet så är möjligheterna nästan oändliga. Friheten att göra vad du vill är enorm (så länge du följer lagen), men med frihet följer ansvar. Går någonting sönder måste man själv se till att det blir fixat, tomten måste skötas och dessutom måste man betala fastighetsskatt.

När man äger en fastighet så slipper man betala hyra varje månad, men istället är det en hel del andra kostnader så som el, sophämtningsavgift, vatten, räntor och amorteringar (om du har tagit ett lån) med mera.


När du ska köpa en fastighet så har du två val
  1. Du kan antingen vända dig till en mäklare eller...
  2. ...köpa privat.
Nackdelen med att köpa privat utan att man har en mäklare inblandad är att man inte får någon hjälp som ser till att kontrakten stämmer och blir rätt, men vill man ändå köpa privat kan man anlita en advokat som kollar på kontraktet.

Fördelen med privata köp är att man slipper betala ett arvode till mäklaren.


Är det ditt första fastighetsköp så kan det vara bra att ta hjälp av en besiktningsman som kollar på byggnaden. Det kostar ca 3000 kronor, men kan i slutändan vara väl investerade pengar i fall denne skulle hitta något fel som du själv aldrig hade haft en chans att upptäcka.

Lemoncurd

2012-01-29 @ 00:35:26

Ett recept på en lite segare lemoncurd som tar max 20 min att göra!


100 gr smör
Pressad saft och rivet skal av 2 citroner
2 dl strösocker
1 dl grädde
4 tsk maizenamjöl utrört i lite vatten
  1. Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser.
  2. Koka upp snabbt under ständig vispning.
  3. Låt svalna.

 


Spara pengar på: mat

2012-01-26 @ 20:31:39
Ibland kan det kännas som att maten tar alldeles för stor plats i budgeten så här är några tips för att dra ner de kostnaderna. Även tips på hur man drar ner på elförbrukningen i köket.


My fridge food

2012-01-25 @ 14:32:29

Om man en dag inte vet vad man ska laga till middag/frukost/lunch, men man vet vad man har i kylskåpet och skafferiet hemma är den här sidan helt perfekt! Man klickar enkelt i dom rutorna med de ingredienser man har hemma och sedan plockar sidan fram recept som du kan laga utifrån det. Dessutom står det tillagningstid och näringsinnehåll vid varje recept. Sjukt smart!

 

Klicka på bilderna för länkar


Tvättsymboler

2012-01-24 @ 18:36:38
För att slippa att kläderna blir förstörda när man tvättar dom så är det bra att förstå vad tvättsymbolerna i tröja, jeansen eller jackan betyder. Följer man det som står där blir det nästan alltid rätt.


Bästa basen till chokladmuffins

2012-01-23 @ 20:17:38

Baka muffins kan man göra på en mängd olika vis. Recepten är oändliga, men det här är mitt absoluta favoritrecept för en basic chokladmuffin.

 

175 gr smör

2 ägg

2 dl socker

3,5 dl vetemjöl

1 3/4 dl mjölk

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

3/4 dl kakao

50 gr mörk choklad

0,5 tsk salt

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör och låt del svalna.
  3. Blanda ihop ägg och socker, utan att röra in allt för mycket luft, och tillsätt smör, mjölk och vaniljsocker.
  4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och salt i smeten.
  5. Hacka chokladen och blanda med smeten.
  6. Fördela smeten i ca 10-12 muffinsformar.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

 

Frostingen är gjort på ett paket philadelfiaost + ca 2 dl florsocker som snabbt blandas ihop.


Ägg

2012-01-22 @ 20:24:55
Visste du att...

...bäst före-datumen som står på äggkartongerna gäller för ägg som står i rumstemperatur. Förvarar du dina ägg i kylen klarar de sig betydligt längre.


Konsten att ta bort fläckar

2012-01-21 @ 21:00:29
Jag är mästaren på att spilla och kladda. Nästan alla mina kläder har haft någon form av fläck på sig, så detta är något jag verkligen måste kunna när jag själv ska ta bort dom. Det är inte alltid så enkelt att det bara är att kasta kläderna i tvättmaskinen utan ibland måste man förbehandla eller helt enkelt ta bort fläcken för hand. Beroende på vad det är för fläck så får man behandla den på olika sätt.



Blod - Spola fläcken under kallt vatten så fort som möjligt. Har det redan hunnit torka så blötlägger du hela plagget i vatten med lite salt i. 1 msk salt per dl vatten.

Choklad - Gnugga med mjölk eller såpa innan du kastar in plagget i tvättmaskinen.

Läppstift - Gnid fläcken med lite diskmedel. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.

Fett - Innan du stoppar in plagget i maskinen så värmer du en kopp med mjölk och doppar fläcken i den varma mjölken. Eller så behandlar du fläcken med diskmedel, precis som du gör med läppstift.

Svett - Gula svettfläckar försvinner lättare om dumjukar upp dom med några droppar glycerin som du kan köpa från apoteket.

Vin - Strö genast på salt och tvätta sedan som vanligt. Du kan även testa att doppa fläcken i kokande mjölk precis innan du tvättar det.

Gräs - Blötlägg fläcken i ren sprit eller t-röd.

Blåbär - Blöt fläcken ordentligt i riktigt het mjölk innan du tvättar plagget som vanligt.

Stearin - Börja med att lägga plagget i frysen så att stearinet stelnar och du kan peta bort det mesta, men själva fläcken är ju kvar. Då måste du stryka bort den. Sätt några ark hushållspapper mellan strykbrädan och plagget och även mellan plagget och strykjärnet. Värmen från strykjärnet kommer få stearinet att smälta och pappret fångar då upp det. Tvätta sedan i  varmt tvålvatten.

Tuggummi - Lägg plagget i frysen. När tuggummit frusit petar du bort så mycket du bara kan och sedan är det bara att tvätta som vanligt.

Källa

Fixa en bostad

2012-01-20 @ 20:06:46
Ska jag flytta så behöver jag någonstans att flytta till och det finns en hel del alternativ att välja bland. Villa/egen fastighet, bostadsrätt, hyresrätt (både i första och andra hand), studentboende, inneboende, kollektivboende och internat är de vanligaste möjligheterna, men det är inte alltid lätt att hitta något som är ledigt så hur fixar man en egen bostad?

  • Ring, maila och prata med släkt och vänner och berätta att du letar bostad. Be att de även hör efter bland sina kontakter. Det är alltid någon som känner någon som känner någon som vet om en lägenhet eller annat som är ledigt.
  • Börja spara pengar i tid! Det kostar att flytta till eget.
  • Skaffa bra referenser. Ibland när du söker jobb kan arbetsgivaren vilja ha referenser för att få veta mer om dig, en hyresvärd tänker precis likadant. Be lärare, arbetsgivare eller andra som känner dig väl skriva några meningar om dig, ange sitt eget namn, kontaktuppgifter och sin relation till dig.
  • Ställ dig i bostadskö. Det finns både kommunala och privata bostadsförmedlare. Sök på internet efter bostadsförmedling + den stad du söker bostad i.

 

  • Kolla på blocket och i den lokala tidningen.
  • Ska du plugga på universitetet eller högskola? En del skolor har egna bostadsförmedlare som endast är till för studenterna. Kontakta din skola och fråga om de har någon sådan.

Att utrusta ett hem

2012-01-19 @ 20:41:57
Dags för första riktiga inlägget!

När man ska för första gången flytta till ett eget hushåll så kan det kosta mer än man tror och det var en ren slump att jag upptäckte det här. I början, när projektet fortfarande var en bok, satt jag och googlade "flytta hemifrån" mest för att kolla vilka webbsidor som redan fanns om samma sak råkade jag ramla in på konsumentverkets hemsida och där stog det något som jag inte ens hade tänkt på..."Så mycket kostar det att utrusta en lägenhet"

Min första tanke var att: så dyrt kan det väl inte vara. Tji fick jag! 27 800 räknar de med att det kostar att köpa allt som absolut behövs till ett hushåll för en person. Det är pengar som jag absolut inte har just nu och troligast ingen annan vanlig 18-åring heller.

 

 



Bildkällor:
Kök
Badrum
Sovrum
Vardagsrum

Så mycket kostar det att utrusta en lägenhet


Nu kör vi igång!

2012-01-18 @ 22:54:48
Äntligen! Nu har jag blivit klar med layouten och designen på den här bloggen och kan börja publicera på riktigt, men jag ska börja med att berätta vad flyttguiden är för någonting.

I trean på gymnasiet ska man göra något som kallas projektarbete. Ett projekt på 100 timmar som man själv ska leda och genomföra. Det får vara precis vad som helst och jag hade min idé klar redan ett år innan vi skulle börja - jag skulle på något sätt förbereda mig själv för att flytta hemifrån och samtidigt hjälpa andra i samma situation. Från början var tanken att jag skulle göra en hemsida, men jag har ingen aning om hur man gör en sådan. Sen ville jag göra en bok, men det skulle ta för lång tid så jag la samman de båda och det resulterade i det här: en blogg.

Flyttguiden – Din guide till första flytten är en blogg som innehåller allt mellan varför man har försäkringar till tips på den billigaste och enklaste maten.

Jag hoppas att just du ska hitta något som passar just dig. Det är därför den här bloggen finns!

Mitt liv

2012-01-12 @ 23:58:13
Här skriver jag om det som händer i mitt liv just nu och vad jag gör för att min framtida flytt ska bli så enkel som möjligt och säkert kommer den här kategorin innehålla massa babbel som inte alls har med att "stå på sina egna ben" att göra.

Städning

2012-01-12 @ 23:38:57
Vet du hur man städar ugnen på bästa sätt? Ska man ha såpa eller tvål när man skurar golven? Eller fungerar det att putsa fönstren med tidningspapper? Svar på de här frågorna och massa mer som berör just städning och rengöring hittar du här i "Städning"

Hus, hem och ekonomi

2012-01-12 @ 23:38:30
Att man måste ha en fordonsförsäkring så fort du köper en bil eller vad tv-licensen kostar är inte självklart för all. Här kommer tips och fakta om allt som berör hus, hem och ekonomi.

Kan du det här

2012-01-12 @ 23:37:38
Denna kategori kommer fyllas med information om hur man bland annat byter däck på cykeln eller kontakt på en lampa. Kan du allt redan? Super! Då är den här kategorin inget för dig.

Mat för den fattige och late

2012-01-12 @ 23:36:48
Trött efter en dag på jobbet/skolan och tomt på kontot? Lugn, bara lugn. I den här kategorin kommer lösningen!

RSS 2.0