Chokladpaj

2012-02-29 @ 21:40:29
Tycker du om choklad? Då måste du testa det här! Det är som en blandning mellan paj, kladdkaka och tårta med massor av choklad. Jag böt ut hälften av den mörka chokladen i glasyren till mintchoklad och det vart precis lagom. Den var så god att den hann ta slut innan jag ens hunnit ta en bild på den.

Chokladpaj


Spara energi

2012-02-28 @ 23:38:25


Bildkälla
Stad
Termometer
Apparater

Hur gör man en budget, vad är det och varför ska man ens ha en?

2012-02-27 @ 20:16:02

Det är aldrig bra att under de sista dagarna i månaden vara helt utan pengar och därför är det bra att ha en budget. En budget är ett hjälpmedel för dig att planera så att dina pengar räcker. Det är helt enkelt en sammanställning av dina inkomster och dina utgifter. Inkomsterna är ganska enkla att hålla koll på. Du vet väl vad du får i lön eller studiebidrag?

 

Utgifterna däremot kan vara många och lite luriga och behöver en särskild planering. Fasta avgifter så som hyra, hemförsäkring, TV-avgift och bredband är svåra att ändra på men samtidigt så vet man i förväg hur mycket detta kommer kosta och kan lättare planera sin budget runt dem. Det är de rörliga utgifterna som gör det svårt. Exempelvis mat och eventuellt kläder kommer du behöva köpa varje månad, men du kan påverka själv för hur mycket. Bio, shopping, samtalskostnader och SMS är andra exempel på rörliga utgifter som du själv kan påverka och det är troligast här som du kommer få ändra i dina vanor i fall att pengarna inte räcker till.

 

På konsumentverkets hemsida kan du få hjälp med att göra en egen budget. Du fyller enkelt i din inkomst och sen dina utgifter. Vet du inte vad du lägger på de olika kategorierna så kan du trycka på knappen "Hämta budgetsiffror" så fyller den automatiskt i rutorna med vad en vanlig person i din ålder bör klara sig på. Tyck sedan på nästa och... POFF! Har du en budget! Hur enkelt som helst. Nu gäller det bara att efterleva den också.

<---- Klicka på bilden för att komma till budgetkalkylen.


Lag på försäkring?

2012-02-26 @ 22:41:40
Finns det någon försäkring som jag enligt lag måste ha?
Ja, det finns det faktiskt, men den enda som du som privatperson måste ha koll på är trafikförsäkringen. I fall du har en bil, moped eller annat motordrivet fordon så måste du ha en trafikförsäkring. Den täcker andras person- och sakskador som du orsakar med ditt fordon. Många väljer att kombinera den försäkringen med halv- eller helförsäkring som ger ersättning vid stöld och om du själv eller ditt fordon skulle bli skadat. Alla andra försäkringar är helt frivilliga


Att flytta till: hyresrätt

2012-02-25 @ 20:26:09
Ska man för första gången flytta ifrån mamma och pappa så är en hyresrätt perfekt. Man behöver inte betala någon köpesumma utan man betala istället en hyra till hyresvärden en gång i månaden. Vanligtvis har du som hyresrätt ingen möjlighet att förhandla om du hyra, utan hur hög hyran blir bestäms genom förhandlingar mellan hyresgästföreningen och hyresvärden.


En nackdel med att hyra en lägenhet är att du inte har samma frihet som om du skulle äga den. Du har inte samma möjlighet att bygga om och ändra t.ex. tapeter i lägenheten.

Den största fördelen med att hyra istället för att köpa är att det inte är ditt ansvar att underhålla och reparera lägenheten. Det är upp till hyresvärden att betala för kylskåp, spis med mera, när de går sönder och behöver fixas. Till och med om det ska tapetseras om behöver du inte betala. Allt det här förutsätter såklart att du inte missbrukar din lägenhet och att skadorna uppkommer av vanligt slitage. Det finns en lag som säger att hyresvärden är skyldig att hålla en viss standard på lägenheterna som han hyr ut.

Det är viktigt att du kommer ihåg att du som hyresgäst också har skyldigheter. Framförallt ska du betala hyran i tid och du ska även vårda din lägenhet. Dessutom får du inte använda din lägenhet till annat än du skrivit på kontraktet. Du får alltså inte använda en lägenhet som du hyrt i boendesyfte som ett kontor för ett företag. Du har heller inte samma frihet som med en egen fastighet eller en bostadsrätt när det gäller att överlåta eller hyra ut hyresrätten till någon annan utan att du har pratat med hyresvärden först.

Viktigt att tänka på vid flytt: man betalar alltid hyra en månad i förväg så säg upp din lägenhet i god tid.
Är du missnöjd med din lägenhet, hyresvärd eller något annat? Ta kontakt med hyresgästföreningen.

Fiskgratäng med dill och citron

2012-02-23 @ 17:58:34

Just nu står den här fiskgratängen i ugnen. Om den är god återstå att se. Receptet hittar du här. Vill du ha något som går snabbt att laga och inte kräver någon större ansträngning så är inte den här rätten att rekomendera, men det kan vara värt att testa ändå om smakerna sitter där.

Update: Smakerna satt där. Fullkomligt awesome fiskgratäng som jag kommer göra massvis med gånger!


De osynliga kostnaderna

2012-02-22 @ 21:16:01

Ibland kan det kännas som att pengarna bara flyger iväg utan att man har koll på vars de tar vägen. Mat köper man varje månad och det kommer räkningar som ska betalas, men det finns en del andra pengabovar som man inte tänker på lika mycket och här är några exempel på hur fort pengarna rullar iväg:


Bildkällor:
Colaburk
Fika
Telefon
Glass
Tidning

Varör ha försäkringar?

2012-02-21 @ 17:25:15
Det finns verkligen en hel djungel av olika försäkringar där ute. Olycksfallsförsäkringar, reseförsäkringar, bil- och mopedförsäkringar, allriskförsäkringar, hemförsäkringar och sjukförsäkringar är de vanligaste försäkringarna.

När du flyttar hemifrån för första gången så är det inte säkert att du behöver alla dessa. En försäkring finns där så att du ska känna dig trygg i fall olyckan skulle vara framme. Händer något och du har en försäkring som täcker det så behöver du bara betala en självrisk.

Fyra av sveriges mest kända försäkringsbolag.


Priserna mellan de olika försäkringsbolagen kan variera en hel del så det kan vara smart att jämföra innan du bestämmer dig. Om månadskostnaden är låg så brukar ofta självrisken vara ganska hög och tvärt om.


Tillbaka!

2012-02-20 @ 12:58:51
Hej igen!

Det blev inga inlägg under praktiken som jag hade tänkt, men jag har helt enkelt inte haft tid. De här två veckorna har varit en ordentlig försmak på hur det skulle vara att flytta ifrån mamma och pappa. Det kan vara jag som är grymt matfixerad men förutom praktik så har de här två veckorna handlat om mat, mat och mat.

Nästan varje dag efter jag har slutat så har jag varit och handlat inför middagen. Sen ska man ju laga den också och även det tar tid. Men det har varit ett perfekt tillfälle att testa massa recept, så nu har jag en hel del på lager!

Förutom att laga mat så har jag faktiskt hunnit med en del tråkiga saker som att rengöra ugnen, skrubba kakel, tvätta, flytta en gigantisk soffa upp för en minimal och brant trappa och rengöra badkaret.

Jag har bott ganska precis till vänster om det orangea huset i mitten. Detta är dock taget när jag var där i höstas. För så här lite snö var det absolut inte nu kan jag lova!

 

Att inte ha en mamma och pappa som handlar, lagar mat, städar, tvättar och flyttar möbler tar på krafterna kan jag lova. Jag har somnat i soffan framför TVn varje dag före klockan 22! Trots detta har det varit två underbara veckor i Visby och jag längtar fortfarande efter att få flytta hemifrån.


Bye bye (i några timmar i alla fall)

2012-02-04 @ 00:33:35
Hejsansvejsan!
Imorrn är det dags för mig att bege mig mot Visby där jag ska spendera mina två närmsta veckor. Det är nämligen praktikveckor för Midgårdsskolans medietreor, och det inkluderar mig. Jag kommer befinna mig på en reklambyrå som heter Oss och jag vet inte hur mycket tid jag kommer ha över till bloggen. Förhoppningsvis blir det nått inlägg i veckan. I alla fall lägesrapporter så att ni vet att jag lever!



Förutom att jag är onödigt förkyld och trött så slåss jag med min väska ikväll. Den vill inte rymma lika mycket som jag vill ha med. 07.40 går bussen från sjukhuset och ca 23.20 ska jag vara framme i Visby. Huga...

Kycklingpasta med champinioner

2012-02-02 @ 21:45:08

Det här en maträtt som kanske inte ser mycket ut för världen. Det är nästan som att någon redan ätit den en gång, men gud så god den är! Enkelt dessutom och fort går det. Helt klart värt att testa!

Receptet gäller en portion

En kycklingfilé

Peppar

Curry

En liten/0,25 stor lök

En champinion

Havregrädde

Kycklingfond

Soja

  1. Dela kycklingen i tärningar, hacka löken i små bitar och skiva champinionen.
  2. Stek kycklingen och tillsätt peppar och Curry när bitarna nästan är genomstekta.
  3. Ner med löken och champinionen i pannan och stek tills de är mjuka.
  4. Tillsätt havregrädde så att de nästan täcker innehållet i pannan. Häll i en skvätt kycklingfond och lite soja efter smak.
  5. Låt koka ihop.
  6. Servera med pasta. Klart!

Att flytta till: bostadsrätt

2012-02-01 @ 21:00:17
Att köpa en bostadsrätt är lite grann som att köpa en egen fastighet/villa... men ändå inte alls. När man köper en bostadsrätt så innebär det att man blir medlem i en bostadsrättsförening som i sin tur äger lägenheten man bor i. Men som medlem har man rätt att bo i en viss lägenhet. Man äger alltså inte själv lägenheten utan en del i hela föreningen som innebär att man får tillgång till en lägenhet, men man har själv ansvar för reparationer och underhåll. Precis som när man äger en fastighet/villa.

 

När man köper in sig i en bostadsrättsförening så ska man först betala en köpesumma till säljaren och sedan betalar man månadsvis en "hyra" till föreningen. De pengarna går i sin tur används till gemensamma kostnader, som till exempel städning av trapphus, underhåll av tvättstugan, snöskottning och ofta läggs även en del av pengarna in i en reparationsfond där medlemmarna kan söka bidrag för renoveringar och reparationer till den egna lägenheten.

 

Bostadsrättsföreningar har inte som mål att gå med vinst och därför använder en del föreningar de eventuella pengarna som blir över för att möjligtvis kunna sänka hyrorna. Utöver avgiften till föreningen så tillkommer även kostnaden för el och ibland vatten.



Bildkälla

RSS 2.0