Hur gör man en budget, vad är det och varför ska man ens ha en?

2012-02-27 @ 20:16:02

Det är aldrig bra att under de sista dagarna i månaden vara helt utan pengar och därför är det bra att ha en budget. En budget är ett hjälpmedel för dig att planera så att dina pengar räcker. Det är helt enkelt en sammanställning av dina inkomster och dina utgifter. Inkomsterna är ganska enkla att hålla koll på. Du vet väl vad du får i lön eller studiebidrag?

 

Utgifterna däremot kan vara många och lite luriga och behöver en särskild planering. Fasta avgifter så som hyra, hemförsäkring, TV-avgift och bredband är svåra att ändra på men samtidigt så vet man i förväg hur mycket detta kommer kosta och kan lättare planera sin budget runt dem. Det är de rörliga utgifterna som gör det svårt. Exempelvis mat och eventuellt kläder kommer du behöva köpa varje månad, men du kan påverka själv för hur mycket. Bio, shopping, samtalskostnader och SMS är andra exempel på rörliga utgifter som du själv kan påverka och det är troligast här som du kommer få ändra i dina vanor i fall att pengarna inte räcker till.

 

På konsumentverkets hemsida kan du få hjälp med att göra en egen budget. Du fyller enkelt i din inkomst och sen dina utgifter. Vet du inte vad du lägger på de olika kategorierna så kan du trycka på knappen "Hämta budgetsiffror" så fyller den automatiskt i rutorna med vad en vanlig person i din ålder bör klara sig på. Tyck sedan på nästa och... POFF! Har du en budget! Hur enkelt som helst. Nu gäller det bara att efterleva den också.

<---- Klicka på bilden för att komma till budgetkalkylen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0