Att flytta till: en egen fastighet

2012-01-29 @ 20:44:48

När man flyttar för första gången kanske man inte tänker att man ska flytta till en egen villa/fastighet. Det är dyrt, en tomt och ett hus som ska tas om hand om, dyrt och dyrt. MEN ingenting är omöjligt, i alla fall inte om man har mycket pengar eller möjligtvis kan tänka dig att bo på en mindre ort än Stockholm. Huspriserna på mindre orter oftast betydligt lägre än i storstäderna.

När man äger en egen fastighet så är möjligheterna nästan oändliga. Friheten att göra vad du vill är enorm (så länge du följer lagen), men med frihet följer ansvar. Går någonting sönder måste man själv se till att det blir fixat, tomten måste skötas och dessutom måste man betala fastighetsskatt.

När man äger en fastighet så slipper man betala hyra varje månad, men istället är det en hel del andra kostnader så som el, sophämtningsavgift, vatten, räntor och amorteringar (om du har tagit ett lån) med mera.


När du ska köpa en fastighet så har du två val
  1. Du kan antingen vända dig till en mäklare eller...
  2. ...köpa privat.
Nackdelen med att köpa privat utan att man har en mäklare inblandad är att man inte får någon hjälp som ser till att kontrakten stämmer och blir rätt, men vill man ändå köpa privat kan man anlita en advokat som kollar på kontraktet.

Fördelen med privata köp är att man slipper betala ett arvode till mäklaren.


Är det ditt första fastighetsköp så kan det vara bra att ta hjälp av en besiktningsman som kollar på byggnaden. Det kostar ca 3000 kronor, men kan i slutändan vara väl investerade pengar i fall denne skulle hitta något fel som du själv aldrig hade haft en chans att upptäcka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0