Konsten att ta bort fläckar

2012-01-21 @ 21:00:29
Jag är mästaren på att spilla och kladda. Nästan alla mina kläder har haft någon form av fläck på sig, så detta är något jag verkligen måste kunna när jag själv ska ta bort dom. Det är inte alltid så enkelt att det bara är att kasta kläderna i tvättmaskinen utan ibland måste man förbehandla eller helt enkelt ta bort fläcken för hand. Beroende på vad det är för fläck så får man behandla den på olika sätt.



Blod - Spola fläcken under kallt vatten så fort som möjligt. Har det redan hunnit torka så blötlägger du hela plagget i vatten med lite salt i. 1 msk salt per dl vatten.

Choklad - Gnugga med mjölk eller såpa innan du kastar in plagget i tvättmaskinen.

Läppstift - Gnid fläcken med lite diskmedel. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.

Fett - Innan du stoppar in plagget i maskinen så värmer du en kopp med mjölk och doppar fläcken i den varma mjölken. Eller så behandlar du fläcken med diskmedel, precis som du gör med läppstift.

Svett - Gula svettfläckar försvinner lättare om dumjukar upp dom med några droppar glycerin som du kan köpa från apoteket.

Vin - Strö genast på salt och tvätta sedan som vanligt. Du kan även testa att doppa fläcken i kokande mjölk precis innan du tvättar det.

Gräs - Blötlägg fläcken i ren sprit eller t-röd.

Blåbär - Blöt fläcken ordentligt i riktigt het mjölk innan du tvättar plagget som vanligt.

Stearin - Börja med att lägga plagget i frysen så att stearinet stelnar och du kan peta bort det mesta, men själva fläcken är ju kvar. Då måste du stryka bort den. Sätt några ark hushållspapper mellan strykbrädan och plagget och även mellan plagget och strykjärnet. Värmen från strykjärnet kommer få stearinet att smälta och pappret fångar då upp det. Tvätta sedan i  varmt tvålvatten.

Tuggummi - Lägg plagget i frysen. När tuggummit frusit petar du bort så mycket du bara kan och sedan är det bara att tvätta som vanligt.

Källa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0